Składniki:
300 g mąki,
200 ml śmietany,
5 żółtek,
łyżka cukru pudru,
płaska łyżeczka soli,
łyżka spirytusu,
olej lub smalec do smażenia.
Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej, dlatego wyjmujemy je wcześniej z lodówki.
1. Mąkę, cukier, sól wsypujemy do dużej miski. Dodajemy żółtka i łyżkę spirytusu. Jeśli jesteście ciekawi, po co dodajemy spirytus, już odpowiadam - aby ciasto nie nasiąknęło tłuszczem.
2. Bijemy ciasto wałkiem (to nie żart ;-)) przez około 10 min. Dzięki temu ciasto będzie chrupiące.
3. Odkładamy ciasto na 15 min. Po 15 minutach dzielimy na części i wałkujemy.
4. Kroimy ciasto na podłużne prostokąty i każdy z nich nacinamy w środku.
5. Zawijamy jeden z końców ciasta do środka.
6. Smażymy faworki na złoty kolor w głębokim tłuszczu. Po wyjęciu odsączamy na ręczniku papierowym i posypujemy cukrem pudrem.
Czytanie
Poziom A1
Poziom A2
Poziom A1
kontakt@ilovepolish.pl
O mnie