28 lutego 2019

 

Składniki:

 

  • 300 g mąki,

  • 200 ml śmietany,

  • 5 żółtek,

  • łyżka cukru pudru,

  • płaska łyżeczka soli,

  • łyżka spirytusu,

  • olej lub smalec do smażenia.

 

 

Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej, dlatego wyjmujemy je wcześniej z lodówki.

 

Sposób wykonania:

 

1. Mąkę, cukier, sól wsypujemy do dużej miski. Dodajemy żółtka i łyżkę spirytusu. Jeśli jesteście ciekawi, po co dodajemy spirytus, już odpowiadam - aby ciasto nie nasiąknęło tłuszczem.

 

2. Bijemy ciasto wałkiem (to nie żart ;-)) przez około 10 min. Dzięki temu ciasto będzie chrupiące.

 

     

 

3. Odkładamy ciasto na 15 min. Po 15 minutach dzielimy na części i wałkujemy. 

 

4. Kroimy ciasto na podłużne prostokąty i każdy z nich nacinamy w środku.

 

 

5. Zawijamy jeden z końców ciasta do środka.

 

 

6. Smażymy faworki na złoty kolor w głębokim tłuszczu. Po wyjęciu odsączamy na ręczniku papierowym i posypujemy cukrem pudrem. 

 

SMACZNEGO!

 

Faworki

Czytanie

Poziom A1

Poziom A2


Gramatyka

Poziom A1

Poziom A2

 

Lekcje

Poziom A1

I love Polish - materiały do nauki języka polskiego jako obcego