Kto byĆ w Polsce, ten z pewnoĆciÄ je jadĆ i to pewnie niejeden raz. Kto nie byĆ, ten pewnie sĆyszaĆ o nich od swoich znajomych lub znajomych znajomych, ktĂłrzy w Polsce byli. O czym mowa? O daniu uwielbianym zarĂłwno przez PolakĂłw jak i zagranicznych turystĂłw. O potrawie, ktĂłrÄ moĆŒna jeĆÄ zarĂłwno na sĆodko jak i na sĆono, ktĂłra rĂłwnie dobrze smakuje z miÄsem jak i z owocami. Co to takiego? Pewnie juĆŒ wiecie:
Moda na pierogi nie przemija. W wielu miejscach w Polsce powstajÄ nawet specjalne bary i restauracje, ktĂłre serwujÄ tylko pierogi z rĂłĆŒnym nadzieniem i rĂłĆŒnymi dodatkami. - Pierogarnie stajÄ siÄ alternatywÄ dla osĂłb znudzonych daniami kuchni amerykaĆskiej, wĆoskiej czy francuskiej - twierdzÄ wĆaĆciciele takich miejsc i przeĆcigajÄ siÄ w wymyĆlaniu pierogĂłw o coraz to nowych smakach. JuĆŒ nie tylko tradycyjne pierogi z serem czy owocami trafiajÄ na stoĆy PolakĂłw. Szpinak jako nadzienie? Dlaczego nie. Kasza? Ser pleĆniowy? W krakowskiej pierogarni Pierogowy Raj moĆŒna wybieraÄ spoĆrĂłd ponad 30 smakĂłw! (JeĆli nie wierzycie - sprawdĆșcie sami)
Nie myliÄ z rosyjskie. WedĆug legendy pierogi przywiĂłzĆ do Polski z Rusi Ćw. Jacek OdrowÄ ĆŒ. Ćw. Jacek ĆŒyĆ w XIII wieku w Sandomierzu. Miasto to utrzymywaĆo wĂłwczas oĆŒywione stosunki polityczne i handlowe z Kijowem. BywaÄ w Kijowie miaĆ i Ćw. Jacek, a z jednej z takich podrĂłĆŒy miaĆ przywieĆșÄ przepis na pierogi z farszem serowo-ziemniaczanym - znane dziĆ jako pierogi ruskie.
1. ProszÄ uzupeĆniÄ tekst podanymi sĆowami (ciasta, cukrem, jajko, ĆyĆŒeczka, mÄ ki, minut, pĂłĆ, skĆadnikĂłw, wody, ĆmietanÄ ).
Inne w tej kategorii
kontakt@ilovepolish.pl
Poziom A1
Czytanie
Poziom A1
Poziom A2