500g mąki pszennej typ 550
250ml gorącej wody
50 ml chłodnej wody
1 jajko
szczypta soli
Nadzienie
300g sera białego
500 g gotowanych ziemniaków
duża cebula
łyżka masła
sól, pieprz
Mąkę i sól wsypujemy do dużej miski. Wlewamy gorącą wodę i mieszamy łyżką. Kiedy mąka wchłonie cały płyn dodajemy jajko i stopniowo chłodną wodę. Zagniatamy ciasto. Przykrywamy miskę folią i odstawiamy na 20 minut.
Kroimy cebulę w kostkę i smażymy na maśle na małym ogniu przez ok. 10 minut.
Ziemniaki dokładnie rozgniatamy. Dodajemy ser i usmażoną cebulę pieprz i sól i mieszamy, żeby masa była jednolita.
Ciasto wałkujemy na obsypanym mąką blacie na grubość około 2 mm. Wycinamy kółka. Na każde kółko nakładamy pół łyżki farszu i mocno sklejamy brzegi. Odkładamy na 15 min na ściereczkę.
W dużym garnku gotujemy wodę z łyżeczką soli. Do gotującej się wody – wrzucamy po około 20 pierogów. Gotujemy 3 min od wypłynięcia.
Czytanie
Poziom A1
Poziom A2
Poziom A1
kontakt@ilovepolish.pl
O mnie