16 marca 2019

Składniki

 

Ciasto

 

  • 500g mąki pszennej typ 550

  • 250ml gorącej wody

  • 50 ml chłodnej wody

  • 1 jajko

  • szczypta soli

 

Nadzienie

 

  • 300g sera białego

  • 500 g gotowanych ziemniaków

  • duża cebula

  • łyżka masła

  • sól, pieprz

 

Sposób przyrządzenia

 

Ciasto:

 

Mąkę i sól wsypujemy do dużej miski. Wlewamy gorącą wodę i mieszamy łyżką. Kiedy mąka wchłonie cały płyn dodajemy jajko i stopniowo chłodną wodę. Zagniatamy ciasto. Przykrywamy miskę folią i odstawiamy na 20 minut.

 

Farsz:

 

Kroimy cebulę w kostkę i smażymy na maśle na małym ogniu przez ok. 10 minut.

Ziemniaki dokładnie rozgniatamy. Dodajemy ser i usmażoną cebulę pieprz i sól i mieszamy, żeby masa była jednolita.

 

Ciasto wałkujemy na obsypanym mąką blacie na grubość około 2 mm. Wycinamy kółka. Na każde kółko nakładamy pół łyżki farszu i mocno sklejamy brzegi. Odkładamy na 15 min na ściereczkę.

 

 

W dużym garnku gotujemy wodę z łyżeczką soli. Do gotującej się wody – wrzucamy po około 20 pierogów. Gotujemy 3 min od wypłynięcia.

Pierogi ruskie

Czytanie

Poziom A1

Poziom A2


Gramatyka

Poziom A1

Poziom A2

 

Lekcje

Poziom A1

I love Polish - materiały do nauki języka polskiego jako obcego