Pisanka, czyli malowane jajko, to nieodłączny element świąt wielkanocnych. Do najpopularniejszych metod farbowania jajek należą metody naturalne. Można w tym celu wykorzystać łupinki cebuli, czerwoną kapustę, buraki czy kolorowe przyprawy.
Aby jajka miały np. piękny ciemnoczerwony lub prawie brązowy kolor należy ugotować je w łupinkach cebuli.
Czasami pisanki to prawdziwe dzieła sztuki. Aby dłużej cieszyły oko robi się je z tak zwanych wydmuszek, czyli jajek pustych w środku, z których przez małe otwory na czubkach skorupki wydmuchane zostało białko i żółtko. Tak przygotowane jajka maluje się na różne kolory i ozdabia regionalnymi wzorami.
Pisanki można podziwiać też w ... muzeum! Największe w Polsce muzeum pisanek znajduje się w Ciechanowcu. Więcej informacji oraz galerię pisanek ze zbiorów muzeum można obejrzeć tutaj.
Ugotowane jajka wraz z innymi produktami zanosi się w Wielką Sobotę do kościoła, by zostały poświęcone. Oprócz jajek w wielkanocnym koszyczku muszą się znaleźć chleb, szynka i kiełbasa, sól, chrzan, babka i baranek. Każdy z wymienionych elementów ma określoną symbolikę. Co oznaczają poszczególne potrawy?
- baranek - symbol Jezusa, zwycięstwa życia nad śmiercią; zwykle to figurka zrobiona z cukru lub czekolady, czasem też chleb w kształcie barana;
- chleb - symbol ciała Chrystusa;
- jajko - symbol nowego życia; jajka w wielkanocnym koszyku mają zwykle intensywny czerwony kolor, uzyskany za pomocą dodania do wody, w której gotujemy jajka, łupinek cebuli;
- szynka i kiełbasa - symbol zdrowia, płodności i dostatku;
- sól - symbol oczyszczenia i prawdy;
- chrzan - symbol siły fizycznej;
- babka - symbol umiejętności.
Potrawami tymi dzieli się z rodziną i najbliższymi podczas wielkanocnego śniadania w Wielką Niedzielę.
W wielu polskich rodzinach najbardziej uroczystym posiłkiem świąt jest niedzielne... śniadanie. Polacy spotykają się wówczas przy rodzinnym stole i spożywają poświęcone w sobotę produkty. Na śniadanie jedzą też żurek, czyli... zupę, bez której wielu Polaków nie wyobraża sobie świąt. Popularne są też faszerowane jajka, buraczki z chrzanem czy sałatka jarzynowa.
Inaczej zwany też lanym poniedziałkiem. Zwyczaj, który polega na wzajemnym oblewaniu się wodą. Dawniej to chłopcy oblewali wodą dziewczęta, a ta, która po zabawie była najbardziej mokra, cieszyła się największym powodzeniem u płci przeciwnej. Dziś to zabawa dla wszystkich, bez względu na płeć i wiek.
MATERIAŁY DO POBRANIA |
Czytanie
Poziom A1
Poziom A2
Poziom A1
kontakt@ilovepolish.pl
O mnie