Learn polish online

Tradycje i zwyczaje wielkanocne

 

Malowanie pisanek

 

Pisanka, czyli malowane jajko, to nieodłączny element świąt wielkanocnych. Do najpopularniejszych metod farbowania jajek należą metody naturalne. Można w tym celu wykorzystać łupinki cebuli, czerwoną kapustę, buraki czy kolorowe przyprawy.

Aby jajka miały np. piękny ciemnoczerwony lub prawie brązowy kolor należy ugotować je w łupinkach cebuli.

 

Czasami pisanki to prawdziwe dzieła sztuki. Aby dłużej cieszyły oko robi się je z tak zwanych wydmuszek, czyli jajek pustych w środku, z których przez małe otwory na czubkach skorupki wydmuchane zostało białko i żółtko. Tak przygotowane jajka maluje się na różne kolory i ozdabia regionalnymi wzorami. 

 

Łuzyckie pisanki. Źródło: Zauberei z Pixabay

 

Pisanki można podziwiać też w ... muzeum! Największe w Polsce muzeum pisanek znajduje się w Ciechanowcu. Więcej informacji oraz galerię pisanek ze zbiorów muzeum można obejrzeć tutaj.

 

 

Wielkanocny koszyczek

 

Ugotowane jajka wraz z innymi produktami zanosi się w Wielką Sobotę do kościoła, by zostały poświęcone.  Oprócz jajek w wielkanocnym koszyczku muszą się znaleźć chleb, szynka i kiełbasa, sól, chrzan, babka i baranek. Każdy z wymienionych elementów ma określoną symbolikę. Co oznaczają poszczególne potrawy?

- baranek - symbol Jezusa, zwycięstwa życia nad śmiercią; zwykle to figurka zrobiona z cukru lub czekolady, czasem też chleb w kształcie barana;

- chleb - symbol ciała Chrystusa;

- jajko - symbol nowego życia; jajka w wielkanocnym koszyku mają zwykle intensywny czerwony kolor, uzyskany za pomocą dodania do wody, w której gotujemy jajka, łupinek cebuli;

- szynka i kiełbasa - symbol zdrowia, płodności i dostatku;

- sól - symbol oczyszczenia i prawdy;

- chrzan - symbol siły fizycznej;

- babka - symbol umiejętności.

 

Potrawami tymi dzieli się z rodziną i najbliższymi podczas wielkanocnego śniadania w Wielką Niedzielę.

 

 

Wielkanocne śniadanie

 

W wielu polskich rodzinach najbardziej uroczystym posiłkiem świąt jest niedzielne... śniadanie. Polacy spotykają się wówczas przy rodzinnym stole i spożywają poświęcone w sobotę produkty. Na śniadanie jedzą też żurek, czyli... zupę, bez której wielu Polaków nie wyobraża sobie świąt. Popularne są też faszerowane jajka, buraczki z chrzanem czy sałatka jarzynowa. 

 

 

Śmigus-dyngus

 

Inaczej zwany też lanym poniedziałkiem. Zwyczaj, który polega na wzajemnym oblewaniu się wodą. Dawniej to chłopcy oblewali wodą dziewczęta, a ta, która po zabawie była najbardziej mokra, cieszyła się największym powodzeniem u płci przeciwnej. Dziś to zabawa dla wszystkich, bez względu na płeć i wiek.  

 


MATERIAŁY DO POBRANIA

Tradycje wielkanocne

Tradycje wielkanocne

21 kwietnia 2019

I love Polish - materiały do nauki języka polskiego jako obcego

Lekcje

Poziom A1

Gramatyka

Poziom A1

Poziom A2

 

Czytanie

Poziom A1

Poziom A2